понедельник, 2 февраля 2015 г.

Причини та підстави, що спонукають нас заборонити цирки з дикими тваринами.

      

Причини та підстави, що спонукають нас заборонити цирки з дикими тваринами.

         Заборони на циркові вистави з використанням тварин по всьому світу набирають оборотів. Деякі європейські країни ввели такі заборони в останні роки. В тому числі Бельгія, Австрія та Фінляндія. У Великобританії в цирках від 1 грудня 2015 не буде більше дикої природи. Біля 50-ти країн світу (18 європейський країн) повністю або частково заборонили використання диких тварин у цирках, більше 200 муніципалітетів відмовились від гастролей цирків з дикими тваринами на локальних територіях!
         Тигри, леви, слони, носороги, мавпи, морські тварини використовуються в цирку - це те, до чого звикли шанувальники цирку з дитинства. Але вже сьогодні циркові вистави з дикими тваринами на арені - це не прогресивно і дико для людини, що інформує себе всебічно і чітко розуміє недоцільність таких розваг. Особливо, якщо ми знаємо, які тортури тварини повинні терпіти під час транспортування та утримування, в моменти тренування і дресирування. 

       Циркові доведеться обійтися без диких тварин у майбутньому. Що приховує цирк з тваринами? Жорстоке поводження і насильство: зв"язування, обмеження волі, примушення до виконання трюків, спересання батогом і палицею, постійні переїзди і перебування в обмеженому просторі, розлади поведінки, спотворення зовнішнього вигляду, передчасна смерть, снодійні, седативні препарати та нераціональне харчування - все це не відповідає природі тварини! Що спонукає нас до висновків, що розваги з дикими тваринами на вечірках чи в циркових виставах - це сум, біль, страх, горе, занепокоєння та відторження цирку з тваринами. Адже, здоров'я тварин є більш важливим, а ніж зухвала розвага з ними, бо вона потакає застарілій традиції.

10 причин для заборони диких тварин в цирках:

  • Браконьєрство: 90% циркових тварин були вилучені з природи браконьєрами. Вони були захоплені в полон, як діти в своїх африканських і азіатських просторах, вирвані зі своїх сімей, які в основному були вбиті під час полювання.
  • Катування: тигри, слони і ведмеді катують при дресируванні з батогом і палицею за лаштунками.
  • Спотворене уявлення про природу тварини: діти вчаться в цирку хибному, спотвореному і негуманному ставленню до тварин, коли бачать примус тварин з батогом в руках до слухняності. Ця помилка має негативний вплив на соціальний розвиток дітей.
  • Постійний біль: Слони в цирку прикуті за ноги щоночі на протязі усього свого життя, що призводить до спотворення суглоба і стопи. Постійний біль і рання смерть є результатом такого циркового артиста.
  • Обмежений простір і малі клітки: більшість тварин страждають розумово: розвиток фобій у тварин та непритаманної природі тварини поведінки, що характеризується топтанням на одному місці або кружлянням навколо себе, самокаліцтвом, повертанням головою вгору-вниз або з боку в бік, тощо.
  • Постійні подорожіЦирк-шапіто змінює постійно своє місце розташування, до 20 разів на рік. Тварини ніколи не звикають до місця, до перепадів, до шуму. У перервах між виступами незліченні години тварини проводять у циркових причепах і часто в екстремальних погодних умовах.
  • Публічне приниження: тварин у цирку використовують, як клоунів і ляльок, що виконують забаганки дресирувальника. Для дітей це помилкова картина сприйняття природи тварини та її ролі у відносинах людина-тварина.
  • Неприємний вечір у житті: приємних, щасливих вечорів і ночей у тварин немає, бо вони вимушені очікувати уваги своїх утримувачів в замкнутому просторі без змоги отримати постійне місце для проживання і сім"ю.
  • Люди відмовляються від цирку з тваринами: опитування і щорічне зростання руху "За цирки без тварин" у всьому світі підтверджують, що більше 2/3 населення вже готові відмовитись від циркових шоу з дикими тваринами. Люди перестають оплачувати страждання тварин на циркових аренах.
  • Інші країни є хорошим прикладомбіля 50-ти країн вже ввели заборону на диких тварин у цирках: Болгарія, Данія, Англія й Уельс, Естонія, Фінляндія, Греція, Мальта, Норвегія, Австрія, Португалія, Польща, Швеція, Словаччина, Словенія, Чехія, Угорщина, Бельгія... - чому Україна не наслідує своїми європейськими реформами цей приклад у реорганізації галузі культури - цирків з дикими тваринами?

10 підстав для заборони диких тварин в цирках:

  • Права тварин не визнані державою, дикі тварини - заручники людських забаганок.
  • Відсутність централізованого та локальних органів влади, що регулюють питання утримання диких тварин власниками.
  • Відсутність єдиного реєстру власників тварин та системи ідентифікації, реєстрації та обліку диких тварин, що використовуються у розважальних заходах. КВЕДи 92.53.1 та 92.72.0 регламентують економічну діяльність людини з нелегальними, неврахованими і незахищеними об'єктами тваринного світу.
  •  Законодавчі регламенти є тільки бездіяльними декларантами і не зводяться до законодавчого захисту утримання диких тварин у неволі: ЗУ « Про захист тварин від жорстокого поводження » ст.18 регламентує недопущення насильства над твариною і забороняє жорстокі дії, ст.25 забороняє створення пересувних звіринців і дресирування тварин з застосуванням насильства (що ніяк не забороняє і далі працювати уже створеним суб"єктам підприємницької діяльності і гастролювати з причепами, в яких мучаться тварини), що тільки регламентує створення власником тварини відповідних умов утримання, з урахуванням наказу №429 "Про погодження Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільніх умовах", НАК АЗ №115 від 26.05.99 " Про затвердження Правил видачі дозволів на спеціальне використання диких тварин та інших об'єктів тваринного світу, віднесених до природних ресурсів загальнодержавного значення" вводить систему Видача дозволу на утримання диких тварин, у тому числі видів, які занесені до Червоної книги України, у напіввільних умовах чи у неволі згідно з ПОРЯДОК видачі дозволу на проведення заходів із залученням тварин , що не видає інформації і не є гарантом захисту тварин від неналежного утримування і використання.
  • Закон України «Про Червону книгу України», який захищає права рідкісних видів тварин на існування, а також права індивідуальних рідкісних тварин на життя і свободу, але стан червонокнижних тварин у неволі та їх використання в циркових виставах не контролюється державними органами, а ЗУ "Про тваринний світ" в ст.7 регламентує тільки права на володіння об'єктами тваринного світу, ст.35 регламентує тільки права власників, але ніяк не права тварин та їх захист.
  • Україна стала Договірною Стороною цього міжнародного договору відповідно до Закону України "Про приєднання України до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення", від 14 травня 1999 року N 662-XIV. Конвенція набула чинності на території України 29 березня 2000. Але єдиного органу для нагляду, реєстрації, контролю за власниками тварин немає.
  • Міносвіти не може захистити дитячу психіку від помилкового нав'язування непедагогічного і неетичного ставлення до тварин, що нав"язують циркові вистави з тваринами-артистами.
  • Мінкультури ніяк не регулює питань використання диких тварин в гастрольній діяльності циркачів і не висловлює свого ставлення до експлуатації тварин заради розваг, але з урахуванням культури суспільства і його гуманності до природи.
  • Мінаграрполітики ніяк не бачить юридично об'єкти тваринного світу в країні і не веде нагляд за власниками диких тварин, а тільки сидить на ЗУ Про мисливське господарство та полювання  і хвалиться "багатствами" - дикими червонокнижними тваринами, яких юридично не бачить і не може захистити.
  • Мінприроди не може захистити невидимих тварин, а імпотентність державної політики з зоогосподарської діяльності людини зайшла в глухий кут, бо немає інституту захисту тварин, немає людського ресурсу, який може завантажити систему захисту тварин і регуляцію зоогосподарської діяльності в державі.
©ІАБ 

Мы - за цирки без животных

Комментариев нет:

Отправить комментарий